Sockerberoende
Hallå alla. Tänkte skriva lite om sockerberoende idag. Oftast när man tänker på beroende så tänker man på alkoholism, rökning och droger. Men man kan vara beroende av det flesta i livet, ex kaffe, träning, en person mm. Sockerberoende är ett allvarlig beroende som läkare likställer med andra beroenden som jag nämnde, ex alkoholism. Läkarna menar, att socker, precis som rökning och alkohol kan aktiviera kroppens belöningssystem och göra dig beroende. Ganska logiskt? Ett sockerberoende innefattar även en rad andra kolhydrar- och stärkelserika produkter som spannmål, ris, majs, potatis mm, som inne i kroppen omvandlas till socker. Så egentligen ska man tala om en kolhydratkänslighet istället för sockerkänslighet. Beroendet beskrivs som en tillvänjning med ökad tolerans, det vill säga att kroppen kräver mer och mer av det beroendeframkallande ämnet för att uppnå samma effekt. Där uppstår ett begär och om ämen som orsakar problemet tas bort uppkommer abstinens.
Efter en kolhydrat- och sockerrik måltid kan man känna sig lugn och avslappnad. Det beror bland annat på att signalsubstansen serotonin frigörs när man äter kolhydrater.
Vissa individer har en ökad sårbarhet och blir lättare beroende. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet.
För stor konsumtion av socker leder till övervikt, samt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det förrädiska med sockret är att det i motsats till fett, inte ger oss någon mättnad. Istället stimulerar den söta smaken hungersignalerna.
För att vi inte ska äta för sockerrik mat rekommenderar dietister att undvika raffinerat socker och vitt mjöl och välja hellre råris och fullkornspasta. De föreslår också att man slutar med söta drycker som innehåller mycket socker men är näringsfattiga. Och sist men inte minst, ät hellre en frukt än en kanelbulle när sockersuget gör sig påmind.
Information tagen från http://sund.nu/

Efter en kolhydrat- och sockerrik måltid kan man känna sig lugn och avslappnad. Det beror bland annat på att signalsubstansen serotonin frigörs när man äter kolhydrater.
Vissa individer har en ökad sårbarhet och blir lättare beroende. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet.
För stor konsumtion av socker leder till övervikt, samt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det förrädiska med sockret är att det i motsats till fett, inte ger oss någon mättnad. Istället stimulerar den söta smaken hungersignalerna.
För att vi inte ska äta för sockerrik mat rekommenderar dietister att undvika raffinerat socker och vitt mjöl och välja hellre råris och fullkornspasta. De föreslår också att man slutar med söta drycker som innehåller mycket socker men är näringsfattiga. Och sist men inte minst, ät hellre en frukt än en kanelbulle när sockersuget gör sig påmind.
Information tagen från http://sund.nu/

Kommentarer
Trackback